Een theeplantage

Hoe wordt thee gemaakt? 7 belangrijke stappen van de productie van thee.

De theeplant, Camellia Sinensis

Zwarte, groene en witte thee komen allemaal van dezelfde plant. Maar hoe wordt thee gemaakt? 7 belangrijke stappen van de productie van thee.

Camellia sinensis is de Latijnse naam van de theeplant.
De plantages liggen meestal hoog op een berghelling. Deze kunnen zo 1200 tot 1800 meter boven zeeniveau liggen. Hoe hoger de plantage , hoe beter de kwaliteit van de thee. Na een paar jaar groeien kan de thee worden geoogst.
De bladeren die geoogst worden zijn de top en de eerste paar bladeren van de plant. Dit gebeurd met de hand of machinaal. Handmatig plukken is het beste voor de kwaliteit van de thee. Elke week of twee weken wordt de oogst herhaald. Dit gebeurd het hele jaar door maar de beste kwaliteit thee wordt geplukt in de moesson periode. Zwarte, groene of witte thee, alle thee komt van deze plant.

Een theeplantage
Een theeplantage

7 stappen van de productie van thee

De geplukte thee kan op verschillende manieren worden behandeld voor het gewenste resultaat:
Hier 7 stappen van de productie van zwarte thee:

  1. verflensen, de thee wordt uitgespreid en gedurende de dag verlept het.
  2. rollen, de theebladeren worden gerold tussen twee vlakken. Hierdoor komen stoffen vrij die nodig zijn voor het oxideren.
  3. oxideren, in een koele ruimte absorberen de blaadjes zuurstof.
  4. verhitten, de thee wordt verhit tot 80 -90 graden Celsius. Hierdoor is de oxidatie gestopt en de thee ontsmet. De thee is nu ook zwart geworden.
  5. drogen, na het verhitten wordt de thee gedroogd.
  6. sorteren, door zeven worden de blaadjes gesorteerd. De betere theesoorten bestaan uit grotere blaadjes.
    Daarom is losse thee veel beter dan in zakjes. In theezakjes zitten vaak theekruimels.
  7. mengen en verpakken, de melanges worden gemaakt en in een silo komten ze tot rust.

Zin in een kopje lekkere Darjeeling? Check de webshop voor de lekkerste, zwarte thee.

Wil je meer weten over de geschiedenis, haar herkomst en welke theesoorten waar worden gemaakt? Bezoek de tentoonstelling in de Botanische tuinen van de TU Delft.

Groene en witte thee

Bij groene thee worden de bladeren na de oogst direct verhit. Hier door blijven de enzymen inactief en de oxidatie blijft uit. Gek op groene thee? Bestel nu online je groene thee.

Bij witte thee worden de bladeren na de oogst direct gedroogd. Witte thee zit vol antioxidanten. Check de webshop van DLVRTEA voor de lekkerste, witte thee.

Conclusie

Dus zwarte, groene en witte thee komt van de zelfde plant maar de manier van oogsten zegt veel over de uiteindelijke kwaliteit van de thee. Wist je trouwens dat groene thee mega gezond is! Lees hier de 10 super gezonde voordelen van groene thee. Welke thee drink jij het liefst?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kunnen we je helpen?